O nama

Košarkaški klub Partizan u RS djeluje u tri grada – Banjoj Luci, Bijeljini i Palama – kroz košarkaške klubove Partizan TS Banja Luka, Partizan BN i Partizan Pale.

Košarkaški klub Partizan TS osnovan je u avgustu 2011. godine u Banjoj Luci, kao dio velike crno-bijele porodice. Osnovni cilj formiranja kluba je razvoj sopstvenog igračkog potencijala i unapređenje košarkaškog sporta na prostorima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Putem KK Partizan TS Banja Luka pokrenute su čuvene Partizanove škole košarke u gradu na Vrbasu. Takođe, klub ima četiri kvalitetne selekcije – mlađe juniore, kadete, pionire i žensku selekciju – što znači da u banjalučkom Partizanu aktivno trenira preko 200 djece, uzrasta od 6 do 16 godina. Klub organizuje i košarkaške lige svih svojih članova, kao i posebne programe za najmlađe. 

Važno je istaći i da je KK Partizan BL pokrenuo Košarkašku igraonicu, prvu ove vrste u našem gradu. U njoj se, na osnovama mini basket programa, igraju i kroz igru upoznaju sa košarkom najmlađi budući košarkaši, ali i košarkašice. Takođe, pokrenuta je i ženska selekcija, u kojoj djevojčice svih uzrasta imaju priliku da treniraju odvojeno od dječaka, prema programu koji je njima prilagođen.

Košarkaški klub Partizan BN osnovan je u Bijeljini 2016. godine, sa željom da se najbolji košarkaški programi za mlade učine dostupnima i djeci iz istočnog dijela države. U Bijeljini je Partizan pokrenuo dva programa – Košarkašku igraonicu i pionirsku selekciju.

Košarkaška igraonica u Bijeljini je, poput one u Banjoj Luci, namijenjena najmlađima, koji o košarci uče kroz pažljivu kombinaciju sporta i igre. I ona je pionirski program, jedinstven u svom gradu, a za nešto starije košarkaše je pokrenuta i škola košarke u kojoj se radi prema provjerenom, šampionskom sistemu razvoja talenata.

Mlade košarkašice i košarkaši u oba grada imaju priliku da uče od vrhunskih trenera, prema provjerenoj metodologiji, a svakom djetetu se poklanja dio Partizanove opreme iz mjeseca u mjesec.

Košarkaški klub Partizan Pale pokrenut je tokom jeseni 2016. godine, početkom rada Košarkaške igraonice i u ovom gradu, čime je Partizan proširio svoje prisustvo na istoku države te dobio svoj najjužniji klub do sada, kojem gravitira široko područje Romanije, ali i susjedne Hercegovine.

KK Partizan TS Banja Luka je i organizator Međunarodnog košarkaškog kampa Grawe Three Points, a ovaj prestižni događaj se održava već 21 godinu. Svake godine, Olimpijski centar Jahorina u periodu jul-avgust kroz šest sedmodnevnih smjena ugosti buduće velike košarkaše. Na kampu je do sada boravilo preko 11.500 igrača te 1.450 trenera, edukatora i gostiju.

U sklopu kampa razvija se i Međunarodni košarkaški turnir, koji od 2018. godine nosi naziv Tamoza Pale Cup. Do sada su na turniru učestvovale ekipe iz Srbije, Francuske, Turske i brojnih drugih država. Olimpijska planina je, tako, mjesto gdje se u posljednje četiri godine takmiče košarkaši u svim kategorijama iz raznih krajeva Evrope.

kamp

KK Partizan TS Banja Luka je formiran uz odobrenje i veliku podršku tadašnjeg predsjednika KK Partizan Beograd, Predraga Saše Danilovića. Saradnja matičnog kluba i banjalučke škole ogleda se i u činjenici da je kompletna omladinska selekcija KK Partizan Beograd već sedam godina redovni gost na Međunarodnom košarkaškom kampu Grawe Three Points. Promoteri kampa i samog KK Partizan TS Banja Luka su, osim Danilovića, bili i brojni drugi proslavljeni košarkaši, među kojima i Vlade Divac (predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije) te Žarko Paspalj (potpredsjednik Olimpijskog komiteta Srbije).

U svrhu realizacije planiranih ciljeva, KK Partizan TS Banja Luka i KK Partizan BN koriste pozitivna iskustva u radu omladinskih kategorija KK Partizan Beograd i proširuju crno-bijelu porodicu na prostore Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Klubovi će i u narednom periodu raditi na pronalaženju mladih talenata iz BiH i omogućavanju njihove košarkaške nadogradnje u KK Partizanu Beograd.

KK Partizan TS Banja Luka i KK Partizan BN u svom radu imaju i podršku sljedećih institucija: Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi RS, Košarkaški savez RS, Košarkaški savez BiH i Olimpijski Komitet BiH.