Bogdan Stanojević, predsjednik kluba: Naš cilj nisu titule već stvaranje vrhunskih igrača

24/10/2015

Bogdan Stanojević

Košarkaški klub Partizan TS je u novu košarkašku sezonu ušao sa nekoliko novih projekata. Takođe, klupske selekcije su na odličan način otvorile takmičarsku sezonu, čime je uspješan start nove košarkaške godine upotpunjen. Lijepe novosti bile su dobar povod za razgovor sa predsjednikom kluba, profesorom Bogdanom Stanojevićem.

KKP: Na samom otvaranju ligaških takmičenja, sve selekcije su ostvarile ubjedljive pobjede. Kakva su Vaša očekivanja od ovosezonskih rezultata?

Stanojević: Naša osnovna strategija je da pronađemo igrače. Da otkrijemo, treniramo i razvijamo talente koji mogu da postanu uspješni košarkaši. Zbog toga su ova takmičenja za nas prvenstveno prilika da provjerimo rezultate svog rada, ali su ona, ujedno, i odlična šansa da ti mladi momci prikupe neophodno takmičarsko iskustvo.

KKP: Takva strategija se prošle godine pokazala uspješnom.

Stanojević: Da, to opredijeljenje nas je dovelo do titule kadetskih prvaka Republike Srpske i drugog mjesta na nivou BiH. U ovoj starosnoj kategoriji očekujemo kontinuitet, pa se nadamo da će kadeti ponovo doći barem do finalnog turnira. Prošlogodišnji šampioni su sada mlađi juniori, i od njih prvenstveno očekujemo da naprave stepenicu više u svom individualnom i timskom kvalitetu. Trenutno su najmlađi u regiji, pa nam konačan plasman zaista nije prioritet. Sličan stav imamo i u pogledu pionira, kojima želimo da obezbijedimo kvalitetan rad i pet treninga sedmično. Nekoliko dječaka svojim talentom već skreće pažnju na sebe, ali nama je važno da svima pružimo podjednaku šansu. Moj lični stav je da niko nema pravo da u tom uzrastu procjenjuje ko može da postane igrač, a ko ne.

KKP: Rezultati rada Partizanove banjalučke škole postaju vidljivi na regionalnom i evropskom nivou. Miloš Glišić je dospio do seniorskog tima, a Aljoša Janković je ovog ljeta osvojio dvije medalje i najprije se zahvalio trenerima iz KK Partizan TS. Koliko to znači Vama i Vašim saradnicima?

Stanojević: Iskren da budem, uspjesi tih mladića su naše najveće zadovoljstvo i najveća sreća. Duboko sam uvjeren da cilj svih omladinskih kategorija treba da bude upravo to – da se prepozna pravi talenat i njemu obezbijedi najbolji sportski program kako bi jednog dana postao pravi igrač. Partizan TS je na dobrom putu. Nakon samo nekoliko godina postojanja, već prošle sezone smo dobili košarkaša koji igra ABA ligu, a ove godine i jednog evropskog prvaka. To je velika stvar u ovom sportu, mnogi klubovi koji egzistiraju znatno duže nikada nisu imali takve uspjehe. Ipak, naši ciljevi su i veći, želimo da svake godine jedan naš košarkaš zaigra na nekom od najviših takmičarskih nivoa.

kamp

KKP: Klub mnogo ulaže u nove projekte. Ove sezone je predstavljena ženska selekcija, kao i Košarkaška igraonica. Koliko uspješnima su se pokazali ovi novi programi?

Stanojević: Uspjeh selekcije za djevojčice je iznad svih očekivanja, trenutno imamo preko 20 mladih košarkašica. Po mojoj procjeni, ženska košarka u Banjaluci je trenutno na najnižim granama u posljednjih desetak godina. Nadam se da ćemo ovom selekcijom, ali i dovođenjem neke od poznatih promoterki ovog sporta, privući pažnju djevojčica i za godinu-dvije stvoriti potencijal koji će moći da parira rezultatima muških selekcija. Kada je Košarkaška igraonica u pitanju, ona je pun pogodak! I tu imamo preko 20 polaznika, sa još nekoliko slobodnih mjesta. Ta djeca su naše najveće bogatstvo, njihov osmijeh po završetku treninga i njihova želja da što prije ponovo dođu nama su pokazatelji da se sav trud isplati, da ipak stvaramo nešto od vrijednosti za naše nove generacije.

KKP: Tu su, naravno, i škole za dječake, a upis je i dalje otvoren. Koliko ste zadovoljni interesovanjem u ovom segmentu?

Stanojević: Iako smo još uvijek relativno nov klub, svi već prepoznaju naš kvalitet i odziv je odličan. Značajan napredak je to što se sve više mlađa djeca, rođena 2004. ili 2005, priključuju treninzima, što nam omogućuje više vremena da radimo na njihovom razvoju. Kuriozitet je to što smo prisutni i u rubnim dijelovima grada, poput Vrbanje ili Dragočaja, gdje nema mnogo sadržaja za mlade. Mi smo željeli da to promijenimo i toj djeci ponudimo priliku da u sportu pronađu prostor za svoj borbeni duh, koji je kod njih vrlo izražen. Danas upravo djeca iz ovih dijelova grada čine većinu u našim selekcijama, i na to smo posebno ponosni.

KKP: Klub je u prethodnom periodu značajno unaprijedio promociju. Internet stranica je redizajnirana, pokrenuta je i Facebook stranica, širom grada su se nalazili reklamni bilbordi. Koliko je ovaj segment značajan za dalji razvoj banjalučkog Partizana?

Stanojević: To je jedini segment funkcionisanja Partizana TS koji do sada nismo imali. Zahvaljujući prijateljima kluba, agenciji Aquarius, dobili smo i tu, promotivnu dimenziju, i to na najvišem mogućem nivou. Pozitivni efekti su već vidljivi, jer nam se konstantno javljaju zainteresovana djeca i roditelji, ali i naši brojni prijatelji koji imaju samo riječi hvale za napredak koji pravimo. Partizan TS je sada klub koji je u svim sektorima rada postavljen na najviši nivo – od stručnog, preko logističkog, pa do promotivnog.

KKP: Kakvi su planovi za naredni period?

Nadamo se da ćemo sa sve tri selekcije proći do završnica takmičenja, početni rezultati nam daju pravo na nadu. Od Igraonice i ženske selekcije očekujemo da dobijemo stabilne grupe, a sljedeći projekat je Zimska košarkaška liga. Radi se o takmičenju koje organizujemo tokom zimskog raspusta, za sve članove kluba. Na taj način i članovima škola košarke, ne samo selekcijama, pružamo priliku da igraju takmičarske utakmice i druže se sa vršnjacima.