Povratak legende “Malenih”: Jadranka Ćosić Trkulja ponovo dio banjalučke košarke

03/11/2015

jadranka-trkulja-kosarka

Košarkaška legenda Banjaluke i članica stručnog tima KK Partizan TS razgovarala je sa banjalučkim internet portalom eTrafika.net o svom angažmanu u našem klubu, novim programima i planovima za razvijanje ženske košarke. Intervju prenosimo u cjelosti.

Jadranku Trkulju sportska javnost Banjaluke bolje poznaje pod djevojačkim prezimenom Ćosić. Upravo se kao Jadranka Ćosić potkraj ’80-ih pojavila na banjalučkoj košarkaškoj sceni, u timu ženskog košarkaškog kluba Mladi Krajišnik, i postala jedna od legendi ove ekipe. Višestruka šampionka i bivša reprezentativka Jugoslavije odnedavno je ponovo aktivna u domaćem sportu, gdje u saradnji sa klubom Partizan TS aktivno radi na  razvijanju novih mladih talenata.

Košarkaški klub Partizan TS je banjalučka ispostava beogradskog Partizana, a ove godine je pokrenuo i selekciju za djevojčice. Poziv za vođenje ovog programa odmah je upućen Jadranki Ćosić Trkulji, a ona ga je jednako brzo prihvatila.

“U Banjaluci se osjećam dobro i zaista sam srećna što sam ponovo ovdje. Ambicije Partizana TS su bile podudarne s????????????????a mojima, a njihovi projekti su na zavidnom nivou, što su mi bili dovoljni motivi da uđemo u zajednički program rada”, kaže Ćosić Trkulja, koja je do sada bila podjednako uspješna i kao košarkašica i kao sportska radnica.

Naime, tokom 15 godina duge igračke karijere, ona je nakon “Malenih” nastupala za klubove iz Srbije i Izraela, osvojila tri nacionalna prvenstva i četiri kup takmičenja, punu deceniju igrala u evropskim klupskim takmičenjima, a upisala je i mnoštvo reprezentativnih utakmica. Odmah po povlačenju sa parketa stala je odmah pored njega, i od 2002. do 2012. godine bila dio stručnog osoblja ŽKK “Hemofarm” iz Vršca, između ostalog i kao koordinatorka mladih selekcija.

Danas je tim menadžerka ženske reprezentacije Srbije, koja je ove godine osvojila Evropsko prvenstvo i kvalifikovala se na Olimpijske igre u Riju naredne godine. Banjalučke djevojčice su, dakle, dobile jedinstvenu priliku da uče od osobe ogromnog iskustva i dokazane stručnosti.

“U košarci sam dugi niz godina i sasvim je prirodno da svoja iskustva pokušam da prenesem ovdje”, pojašnjava Ćosić Trkulja, “a Partizan TS je djevojčicama obezbijedio odlične uslove za rad. Svaki stručni program daje rezultate, samo je potrebno malo vremena. Moja podrška domaćoj ženskoj košarci tek počinje. U planu imamo velike akcije i uvjerena sam kako će interesovanje za žensku košarku u narednom periodu biti znatno povećano, ne samo u Banjaluci, već i u cijeloj Republici Srpskoj.”

Jadranka Ćosić Trkulja i Partizan TS sarađuju i na još jednom velikom projektu, a to je inovativna “Košarkaška igraonica”. Radi se o programu za djevojčice i dječake starosti od šest do deset godina koji kombinuje druženje i igru, sa jedne, te globalno popularni mini basket, sa druge strane. Naša sagovornica nije imala dilemu na pitanje da li je lakše raditi sa najmlađima ili sa malo starijima.

“Za mene je rad sa mlađima lakši, jer odmah imate povratni rezultat, a to je osmijeh i zadovoljstvo na njihovim licima. Najvažnije kod ovog programa je da djeca zavole fizičku aktivnost kroz igru, a košarka sadrži dovoljno mogućnosti da na najbolji mogući način zadovolji dječije potrebe za igranjem”, ističe ona.

kosarka djeca jadranka trkulja

Pored angažmana u klubu Partizan TS i ženskoj reprezentaciji Srbije, započeta je i saradnja sa Košarkaškim savezom Republike Srpske. Usklađivanje mnoštva obaveza joj, kako kaže, nikad nije predstavljalo problem, jer je košarka njen način života.

“Saradnja sa Košarkaškim savezom RS je uspostavljena u domenu unapređenja ženske košarke, ali se nadam da ću uspjeti da podržim i program mini basketa. Košarka i moje angažovanje u njoj je za mene stil života. Jednostavno mi je prirodno da tu i pronalazim i trošim svoju energiju”, zaključuje žena čiji povratak u domaću žensku košarku bi mogao da predstavlja važan korak u pravcu njenog oporavka.

Izvor: eTrafika.net